Farge

Jeg bruker naturlig farge i såpene mine. Naturlige farger er ofte ikke så skarpe som kjemisk framstilt farge, men heldigvis tilbyr naturen mange flotte ingredienser som kan gi farge til såpe. Og som en ekstra bonus har mange av dem i tillegg andre egenskaper som er fine i såpene. Noen av fargene lysner over tid.

Her er noe av det jeg bruker til å sette farge på mine såper, samt noen jeg ikke har prøvd enda men planlegger å bruke i framtidige såper:

Aktivt kull
Aktivt kull farger sort. Det sies også å ha antibakterielle egenskaper, og å dra urenheter ut av huden. Derfor kan såpe med aktivt kull være bra for uren hud.

Kakao/sjokolade
Kakao gir såpen en fin brun sjokoladefarge, og kan også sette igjen ett svakt hint av sjokoladelukt.

Alkannarot
Gir rosa->lilla farge avhengig av hvor mye som brukes

Annattofrø
Gul->orange farge

Indigopulver
«Dongeri-blå» farge

Krapprot (Madder root)
Rosa->rød farge.

Høymole
På våren plukker jeg høymolerøtter, renser de og lar de trekke i olje en ukes tid. Når oljen tilsettes i såpe får såpen en fin gammelrosa farge. I tillegg skal uttrekk av høymolerot være bra for kløe og irritert hud.

Fransk grønn leire
Lys grønn farge. Leiren renser og eksfolierer, og inneholder mineraler som gir næring til huden.

Marokkansk rød leire
Orange->rød farge. Leiren renser og eksfolierer, og inneholder mineraler som gir næring til huden.

 

Mica mineral
Mica mineraler brukes mye i kosmetikk. Mica mineraler finnes naturlig i naturen og utvinnes i miner. Mica som brukes i kosmetikk er derimot som oftest syntetisk framstilt pga kostnad. Så selv om mica farger er helt trygge og vidt brukt i vanlige kosmetiske produkter foretrekker jeg å bruke de helt naturlige plantebaserte fargene listet over. Men av og til bruker jeg litt mica for å virkelig framheve en farge som er vanskelig å få til på annen måte. Da vil selvfølgelig det stå på innholdsfortegnelsen til såpen.