En av de tingene som fascinerer meg med å lage såpe er at det er veldig enkelt, og samtidig utrolig komplisert!
Hjemmelaget såpe er jo så enkelt som å blande natriumhydroksid (lut) og forskjellige oljer/fett.
Men så kommer det morsomme! Hvilke oljer skal man bruke? Hvor mye av hver? Hvor mye lut? Hva med farge? Tilsetninger? Lukt? Kombinasjonsmulighetene er uendelige!
Og lut, er ikke det farlig? – Joda, lut må man være forsiktig med, det er ikke noe man vil få på huden! Men selv om naturlig såpe er laget med lut er det ingen lut igjen i det ferdige produktet. I den kjemiske reaksjonen som oppstår når man blander lut og oljer dannes såpe og glyserin. Såpe vasker og glyserin pleier og tilfører huden fuktighet. For å være sikker på at såpene er trygge å bruke og for at de skal være ekstra pleiende for huden tilsettes 7-10% mer oljer enn det som trengs for å lage såpen. De ekstra oljene blir igjen i såpestykkene og pleier huden når du bruker såpen.
Når olje og lut er blandet og massen helt i en form (jeg har brukt tomme, vaskede melkekartonger, en gammel brødform, pringles-tuber og en liten langpanne, nå bruker jeg mest silikonformer) blir den pakket inn og såpeprosessen får gå sin gang. Etter ca 1 døgn er såpen hard nok til å tas ut av formen å kuttes i stykker. Så får den stå å tørke i ca 4 uker. I løpet av denne tiden evaporerer vann fra såpestykket slik at det blir hardere, og det blir også mildere.
Lage såpe selv?
Om du har lyst å lage såpe selv anbefaler jeg at du leter litt rundt på internett. Ett søk på «cold process soapmaking» vil gi mange gode sider på engelsk. Det finnes også noen norske sider med framgangsmåte. Prøv å søke på «naturlig såpe» eller «hjemmelaget såpe». Lut er etsende og potensielt farlig, så vær forsiktig, hold barn unna og vær sikker på at du vet hva du holder på med!
Du trenger litt utstyr. Jeg bruker eget utstyr til såpelaging, ikke noe som brukes til matlaging. Ikke bruk redskap/kjeler av aluminium! Beskytt benken/bordet med duk eller avispapir.
- Vernebriller (du skal jobbe med lut, og det kan sprute)
- Gummihansker/engansghansker
- Vekt som måler nøyaktig
- En kjele
- Bolle(r)
- Visp
- Stavmikser (må ikke ha, men det kan ta lang tid å røre kun med visp)
- Slikkepott
- En form til å la såpen stivne i (godt skylt melkekartong eller annen egnet form. Det kan være lurt å dekke bunnen av formen med bakepapir)
Ingredienser: oljer, vann, lut og eventuelle urter og eteriske oljer man ønsker å tilsette.
Alle mål må gjøres på vekta, volummål er ikke nøyaktig nok! For å finne ut hvor mye lut man skal bruke må man først velge oljer. En såpekalkulator hjelper deg å regne ut nøyaktig hvor mye lut du trenger. Denne er min favoritt (på engelsk): http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
Når du har alt målt opp og klart til bruk kan du begynne. Start med å blande lut og vann. Du må helle luten i vannet, IKKE omvendt! Ikke innhaler gassene, gjør gjerne dette utendørs eller ved ett åpent vindu. Luten vil varme opp vannet, og du må la den kjøle seg ned til ca 30-45°C før du bruker det. Sett eventuelt lutvannet i ett kaldt vannbad så blir det fortere kaldt. Imens smelter du eventuelt harde oljer/smør du skal bruke, og blander i resten av oljene dine.
Sjekk at alt du skal bruke er klart før du fortsetter. Formene bør stå klare, med eventuelt bakepapir i bunnen. Eventuelle tilsettninger må være ferdig oppmålt og klare til å tilsettes.
Når både luten og oljene er rundt 30-45°C er det på tide å lage såpe! Hell luten opp i oljene mens du rører. Rør det godt sammen, bruk gjerne stavmikser. Etter en stund vil blandingen tykne. Tilsett eventuelle eteriske oljer nå. Når den er så tykk at sporene fra stavmikseren ikke straks synker ned er massen klar til å helles i forma du vil bruke. Pakk gjerne forma inn i en gammel håndduk for å holde såpa varm mens den stivner.
Ikke skyll rå såpemasse ned i avløpet ditt, da kan det gå tett! Det enkleste er å la alt som har såperester på seg stå i 24 timer, da har «røren» blitt til såpe og du kan vaske det (kjekt med oppvask dekket av såpe, bare tilsett vann og vask ivei!)
Etter ca 1-2 døgn bør såpen være hard nok til å tas ut av forma og kuttes. Den trenger fortsatt å modne/tørke i minst 4 uker før den er klar for bruk. Såpen er vanligvis ferdig saponifisert og mild nok til å brukes etter ett par dager, men bør få disse ukene for å tørke og hardne. Såpen blir enda mildere og bedre for huden, og du får ett hardere såpestykke med bedre skum når såpen får litt tid på seg.
Og så kan du nyte din hjemmelagde såpe!